Kézilabda
Kekezovity Anna

MTK legendárium | 318. rész

Publikálva: 2024.03.25 Frissítve: 2024.03.23 MTK Budapest

Az MTK-alapító, Szekrényessy Kálmán élete. „Szekrényessy Kálmán szerelmei” 4. rész.

Mint említettük, Szekrényessy a daliás kapitány mindvégig távol tartotta magát a házasság kötelékétől. Kálmán ebbéli elvei közismertek voltak, miként azt egy kései versében meg is fogalmazta: „leányeszményre nem gondoltam - mert addig az nem érdekelt.”

Állítása szerint az eladó sorban lévő leányokat gondolati felszínességük miatt egyébként is kerülte. „Lányokkal – ha csak nem tartoztak a művésznők valamelyik osztályához – szerfölött ritkán érintkezett, nem tartotta őket szellemeseknek. Ezen meggyőződését sohasem nyilvánította ugyan idegenek előtt, de három-négy bizalmasabb ismerőse tudta, hogy ez oka, miszerint a [kapitányt] csak igen ritkán találhatni leányok társaságában. Ez is egyik különcsége volt a fiatal törzstisztnek.

Eredeti leányra vágyott, aki nemcsak a vonzó férfit látta benne, de gondolkodó, színes egyéniség, művelt és ugyanakkor fogékony is minden új, így a sport iránt is. Tudat alatt szülei házassága lebegett szeme előtt, melyben anyja, mint a reformkori Pest ünnepelt és népszerű asszonya, nemcsak szép és elragadó, de eszes és eredeti személyiségként vált ismertté, kit ráadásul (mint tudjuk) atyja épp Füreden ismert meg.

Mikor Szekrényessy a fürdőidény közepén megérkezett Balatonfüredre, megdöbbenve tapasztalta, hogy az ország elsőszámú fürdő- és mulatóhelyén a közelgő Anna-bál kedvéért mennyi szép hölgy gyűlt össze: 

Július utolsó harmadának elején érkezett oda. A fürdőidény tetőpontján állott. Félszáz kedves, szép lányka és ugyanannyi szeretetre méltó asszony, oly gyönyörű női társaságot alkotott, melyre büszke lett volna egy világfürdő is.

A fürdői társadalom víg lüktetéssel élte napjait. Ugyan az időjárás kevésbé kedvezett a fürdőzésnek, annál inkább a társas vigalmaknak, kvaterkázásnak és az Anna-báli mulatságnak.
Minden túlzás nélkül állítható, hogy az 1880-as fürdőévad Szekrényessy személye és leendő úszása körül forgott. Ő lett Füred legnépszerűbb embere.
Az ország apraja-nagyja tisztában volt Szekrényessy személyével és úszóteljesítményével. Neve elválaszthatatlan volt a magyar tengertől: „Hazánk közömbös halandói, kik igen jól ismerik a Balatont, hisz minden esztendőben ott vasutaznak el Velencébe a tenger s az olasz tavak mellé, s a tóról keringő mondák közül igen jól tudják azt, hogy Szekrényessy Kálmán ezt a vizet úszta át egyhuzamban.

Az 1880 nyarán Füreden tartózkodó Szekrényessy Kálmán életében a fordulat akkor következett be, amikor egyik közös ismerősük a füredi Anna-bál idején bemutatta Kálmánnak élete szerelmét, melyről az úszó két év múltán több regényes elbeszélés keretében is megemlékezett. A szövegek – kellő forráskritika mellett – valós közelségbe hozzák kettejük kapcsolatát. Ennek megfelelően érdemes az elbeszélést kiegészítések közbevetésével idézni, s így ismerni meg a húga által is „regényes szívbeli” történetnek nevezett históriát, melyben Kálmán a diszkréció kedvéért hol Vasy Amelie-nek, hol Alexandrinnak, megint máskor pedig Ermininek nevezte szíve hölgyét. Ugyanekkor önmagát Megyery Zoltán, máshelyütt pedig Dezső álnévvel illette…

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!